Cocteau Twins - The Moon and The Melodies (1986)



1986 çıkışlı olan bu "Cocteau Twins" albümü benim için en özel yerde duranı diyebiliriz bir nevi.. Neden en özel sorusuna gelince ise kısadan açtırmak isterim. "Cocteau Twins" her daim özgür bir grup olduğunu albümleri hadım ettikten sonra rahatlıkla anlayabiliyoruz ama bu albüm için kafalarında biçtikleri kaftan "Ambient" müziğinin medar-ı iftarı ve en eski bedeni olan "Brian Eno" olmuş.. Ama ne yazık ki "Eno"cuğumuz bu fikri benimsememiş pek. Yada o dönemde durumunun yoğunluğundan oluşamamış bu kaftanlık. Ama bu durumla durulmayan bizim çocuklar yine en eski "Ambient"çılarandan ama "Brian Eno"ya karşı daha "Piano" ile ilgili ve daha kolay hadım edilen, dinlenilen, içine girilen bir müzik icra eden ve benimde ayrıca sevdiğim bir isim olan "Harold Budd" ile anlaşmış.. "Harold Budd" ismini bilenler "Cocteau Twins"in müzikal anlayışına ne denli bir katkı sağlıyacağını albümü dinlemeden bile gülümseyerek anlayabilirlerken, bilmeyenler için ise şöyle bir açıklama yapabilirim..
Naif piano dokunuşlarıyla öne gelen ve gelmesini beklediğiniz "Robin Guthrie" gitarının en "Ambient" tada uygun çalış stiliyle gönülleri fethettiği yetmiyormuşcasına dağlayan ve albümü dinleyen kulak sahibi insanları sık sık donuklaştıran zorunlu bir gidişat sergiliyor bedende.. Demek istediğimi en güzel anlatan şarkı seçimi içinse 7 sakika 35 saniyelik olan "The Ghost Has No Home" kaydını gösterebilirim.. "Hiç bitmesini istemediğim kayıtlardan" diyerekte extra bir not düşmeliyim..

Elizabeth Fraser (Vokal), Robin Guthrie (Gitar), Simon Raymonde (Bass Gitar)... Bu 3 kişinin buluşup müzik yapmak için kafaları birleştirdikleri projenin ismi olan "Cocteau Twins" kadrosuna bu albümde "Harold Budd" 4. eleman misali görüyor.. Genel anlamda "Cocteau Twins müziğini kaba kulak dinleyen bir kişinin en önde gibi görüceği isim "Elizabeth Fraser"ın konumuz ve blogumun isim sahibi olan "The Moon And The Melodies" albümünde böyle düşünen insanların kulaklarını çektiğini görüp, "Cocteau Twins"in yapmak istediği olayın asıl noktası "Elizabeth Fraser"ın ipeksi sesini öne sürüp kolay yoldan para kazanıp insanları çekmek olmadığını farkettiriyor kaba kulakçı dinleyicilere..

"Cocteau Twins"in albümlerindeki müzikal gidişatı ele aldığımızda ise şöyle noktalar çıkıyor ortaya.. İlk albümleri için 1981 yılında kolları sıvayıp 1982 yılında en ünlü, en kendine has ve Indie severlerin göz bebeği olan label "4AD" firmasından çıkan albüme konulan isim "Garlands" olup, "Cocteau Twins" diskografisinde de en "Post Punk" tadlı halleri olduğunuda göz ardı edemeden belirtmeliyim ki, halen dünya çapında tartışılan bir albümdür "Garlands".. O zaman ki ilk Bass Gitar'istleri olan "Will Heggie" ile büyük sükse yapan grubun bu albümü, "John Peel" sık sık radyo programında yer verir.. 2. albümleri olan ve ben daha kundakta 29 günlükken çıkarttıkları 31 ekim 1983 çıkışlı "Head Over Heels" öncesi kadrodan hala neden ayrıldığını öğrenemediğim "Will Heggie" yerine kimseyi almadan "Palladium Studios"da kayıt eder bu albümü "Robin Guthrie" ve "Elizebeth Fraser" .. Hemen sonraki aylarda ise (7 Kasım 1983) "Sunburst and Snowblind" EP'sinide kaydedip yola devam ederler..
Bu arada "Garlands"ın çıkışından hemen sonra ki zaman dilimi içinde olan 4 Nisan 1983 tarihinde "Peppermint Pig" EP'ini basar "Cocteau Twins" ki kitapçıkta yazan kadro sıralamasında yer alan "Will Heggie" ismini son kez görücektir böylelikle "Cocteau Twins" severler..

1984 yılına gelinmeden hemen öncesi (ki ne denli yoğun geçmiş o dönemleri görüyoruz) kadroya dahil olan ve dağılmalarına kadar da yoldaşlık eden o önemli insan "Simon Raymonde" Bass Gitar'ist olarak kadroya dahil olur.. 4AD olayında çıkan diğer albüm ve EP'leri gibi sıradaki albümleri olan 1 Kasım 1984 çıkışlı "Treasure" albümünün açılış kaydı olan ve "Cocteau Twins" severler yada yeni başlayanlarca en sevilen kayıtlar olmaya güçlü aday "Ivo" için seçilen bu isimin çıkış noktasını ise bağlıyabiliceğimiz durum, 4AD firmasının baş adamı ve ilk defa "Cocteau Twins"in demo kasetini dinleyip heycanını tavan yapıp, hemen ilk albümlerini kaydetmeleri için Londra'ya çağıran ve her şeyin başlangıcı olan bu güzelim insan "Ivo Watts Russell" ismine gönderme niteliğinde olduğunuda anlayabiliyoruz.. Sevenlerine ve daha sonra sevicek olanlarına veda etmeden önce konserinde yer verirken küçükde olsa bir kayıt dinleyebilme olanağımızın olduğu durumun sahibi "Jeff Buckley"de ele almıştır insanın içini kıpır kıpır eden bu şarkıyı..
İlk albüm olan "Garlands" sonrası çıkan "Head Over Heels" albümünde "Post Punk" etkinin azaldığı görülerken, 3. albümleri "Treasure" çıktığından dahada "Post Punk" havanın yerlerde sürünüp, yerini "Dream Pop"ın kollarını attığını rahatlıkla hissedebiliyoruz.. Ama benim için esas nokta bundan sonra başlıyor ki bahsettiğim albüm ve soundlarında elbet hastası olarak bunları yazıyorum.. "Treasure" sonrası 5 EP basan "Cocteau Twins" için sanırım en önemlisi ise kuşkusuz 15 Kasım 1985 tarihli "Tiny Dynamine" EP'sidir. Açılış kaydı olarak seçtikleri "Pink Orange Red" gibi bıçak kadar keskin bir kayıt olması ve gönülleri tekrardan zorla fethetmelerinin ardından, 2 hafta sonra çıkan 29 Kasım 1985 çıkışlı "Echoes In A Shallow Bay" adlı EP'leride "Tiny Dynamite" EP'si gibi 4 kayıt içermekteydi.. Kısa bir süre sonra buu 2 EP'yi birleştirip "Tiny Dynamine and Echoes In A Shallow Bay " adıyla yayınlama kararı alan "Cocteau Twins"in en bulunası zor albümlerinden de olduğunu belirtmeliyim..
İlginçtir ki İzmir'de deli gibi "Cocteau Twins" CD'si ararken küçük ama içi dolu turşucuk misali girdiğim 1.-2. el Plak, CD satan dükkan sahibine sorduğum soruya yanıt olarak aldığım " Eskiden vardı ama artık kalmadı.. Ama bir dakika 1 tane olucaktı sanırım bir bakalım" demesiyle 2. el CD'lerin içinden bulup çıkarttığı CD ise işte bu bahsettiğim "Tiny Dynamine and Echoes In A Shallow Bay" albümüydü.. Hem ilk defa CD arşivime eklenen bir "Cocteau Twins" albümüne sevinip hemde bu bulunması çok zor hem de "Cocteau Twins"in Offical Websitesinde bile bu albümün kapağının bulunmadığını görüp, o anlık yada günlükte olsa ne denli şanslı olduğumu kendime inandırıp, kitlemediğim evimin kapısını bile kitletir olmuştum artık..

Daha sonrası tekrardan gittiğim ve dükkan sahibine güvenip "Cocteau Twins" CD'si başka varmı diye araştırmadığım CD'leri içinde bulmuştum kendimi ki oda neydi!!.. 1986 yılında çıkan ve ilk basım olan "Victorialand" albümünü elimle buluverdim.. Bir an bakakaldım elbet (heyecanımı mazur görün ki cidden bulunması çok zor şeyler bunlar Türkiye'de..). Dükkan sahibine CD'yi gösterdiğimde ağzından düşen ilk kelime ile 2. defa bakakalmıştım dükkan içinde... "Demek ki arayınca bulunuyormuş." Şaka gibi bir andı, evet..


4 Mart 1985 yılında evlere ve beyinlere girmek için basılan "Aikea-Guinea" EP'sini kesinlikle es geçmemek gerek.. Albümle aynı ismi taşına kayıt "Aikea-Guinea" en akıldı kayıtlardan olmasının yanı sıra genelde "Cocteau Twins" fotolarının gösterildiği, bu 3 güzel insanın el, kol, mimik haraketlerinide görebiliceğiniz klibide Youtube yoluyla izleyebilir, şarkının ne denli özel olduğunu kendinize hissettirebilirsiniz.. Diğer kayıtlarıylada çok özel olan bu EP ve "Elizabeth Fraser"ın bu denli haykırıcasına söylediği pek anın olmadığı "Quisquose"i atlamak akıl dışı bir durumdur..

Nisan 1986 tarihinde yine 4AD etiketiyle basılan "Victorialand"dın prodüktörlüğünü 2. albümleri "Head Over Heels" gibi "Robin Guthrie" ve Elizebeth Fraser" tasarlayıp basmıştı ki en sevdiğim 2. "Cocteau Twins" albümü olma özelliğinide taşıyor benim için "Victorialand".. Nedenini bilmediğim 2. durum olan şey ise bu albümde "Simon Raymonde'un yer almaması.. Garip. Ama belkide o olsaydı bu denli sevmezdim bu albümü diyor sonrada "Simon Raymond"lu albümleri ele aldığımdan bunun hiç de öyle olmadığını görüyorum.. "Cocteau Twins" zaten başlı başına bir olay benim için.. Herneyse.
Extradan katkıdan bulunan bir insan daha vardır bu albüme. "Dif Juz" grubunda Davul, Perküsyon, Saksafon çalan "Richard Thomas". Albüme katkı olarak Saksafon görevini üstlenen "Richard Thomas", gitar tonlarında eko, delay, reverb güzelliklerine ele alan "Robin Guthrie" yanında, yine ekosal tonlu Saksafon kayıtlarıyla hazır bulunmuş ve hayal müziğine ilk adımı atmışlardır.. Bu albümle bir dönem noktası yaşar "Cocteau Twins".. Ambient öğelerin yer aldığı ama eski tadlarında bulunan bu albümle ilk albümleri "Garlands"ı ele aldığımızda farkı farketmemek için çok da müzik bilgisine ihtiyacımızın olmadığını anlayabiliyoruz..

"Victorialand" albümü sonra Ambient müziğe kafayı takarlar ve Atmospheric havanın bolca yer almasını istedikleri ve esas konumuza geri döndüğüm "The Moon And The Melodies" albümünü yayınlarlar.. "Simon Raymonde" kitapçıkta ve kayıtlarda tekrardan yer alırken, "Victorialand"de Saksafon çalan "Richard Thomas"danda vazgeçemezler.. Albümün soundunu ve kayıtları ele aldığımızda, tatlının güzel görünmesi yada tad yapması için serpiştirilen hindistan cevizi parçacıkları kadar güzel olduğunu sindirirken damağımızda hissediyoruz..

1979-1997 döneminde hayatta olan "Cocteau Twins"den kısaca bahsettim.. Albümdeki favori şarkı seçimlerime geçmek pek istemiyorum ki nedeni de gayet açık olduğunu düşünüp, 1986 sonrası için başka bir zamana kollarımı ve beynimi sıvazlıyacağımı iletmek istiyorum..

Keyifli dinlemeler ve hayaller..






Cocteau Twins - The Moon And The Melodies (1986)
"Sea, Swallow Me"
"Memory Gongs"
"Why Do You Love Me?"
"Eyes are Mosaics"
"She Will Destroy You"
"The Ghost Has No Home"
"Bloody and Blunt"
"Ooze Out and Away, Onehow"



1 Kişi Yaladı :

Unknown | 28 Aralık 2008 16:15

tolga bloga love's easy tears epsi koysan nasıl sevincem bilemezsin dicem de halimden sen bilirsin:)

Yorum Gönder

.

.

Öpücük