Mpala Garoo - Sur Satori (Digitalis Limited, 2011)




"Leng Tch’e ( bin kesikle öldürme ) adı verilen ve Mançu hanedanlığı döneminden geçen yüzyıl başlarına kadar uygulanmış olan bu infaz tarzının özelliği kurbanın ( mahkumun ) bedeninin parçalara ayrılarak, bıçaklarla kesilerek , organları koparılarak öldürülmesi. Kurbana afyon veriliyormuş. Ama bu onun acıyı az hissetmesi için değil de, işkenceyi, acıya biraz daha katlanmasını sağlamak, işkenceyi uzatmak, ölümü geciktirmek için yapılıyormuş.

Bataille 1920’lerin sonlarında psikanaliz tedavisi gördüğü günlerde doktoru Adrian Borel göstermiş bu fotoğrafı ona. Bataille da 1961 yılında yayımlanan, erotizm ve şiddet, cinsel esriklik ve dinsel aşkınlık arasındaki ilişkiyi, bu ilişkinin tarihini ele aldığı Eros’un Gözyaşları’nın son bölümünde yer vermiş söz konusu fotoğrafa. Fotoğrafta bedeninde bıçaklarla yaralar açılarak infaz edilen kişi adam öldürme suçundan dolayı bu cezaya mahkûm edilmiş. Çin’de bu yolla infazı gerçekleştirilen son mahkummuş.

Resimde kolları kırılmış, gövdesinde yaralar açılmış erkek yarı baygın haldedir .Gözleri esriklik içinde kaymış, bilincini kaybetmiş, acının ötesine geçmiştir. Bataille onun yüz ifadesinden hem büyük bir ıstırap duyduğu, hem de haz aldığı, esriklik halinde olduğu sonucuna varmaktadır.

Bataille (cinsel ve dinsel) esriklik ile ölüm arasındaki yakınlığı vurgular. Ortak özellikleri ben’in eşik atlayarak,sınır geçerek, sınır ihlal ederek bir düzeyden bir başka düzeye geçmesidir. Her iki halde de bir eşik atlama, bir sınır ihlali, aklın ve bilincin disiplin altına aldığı sınırları aşma, homojenliğin ihlal edilerek heterojenliğin alanına geçiş söz konusudur."

Halil Turhanlı / 31 Ocak 2012






Limit Doldu / "limit has been reached"

A1Fatu Hiva Feeling
A2Astral News Brought By Storm
B1Raw Rainbow Glow
B2Toro Waca


Limited Download / Rüyasalsınır: 21

0 Kişi Yaladı :

Yorum Gönder

.

.

Öpücük