Yes Chef! - Thermal Bath Hotel (2010)





Maraş Katliamı

"Maraş Katliamı 23 ve 24 Aralık 1978′de gerçekleşti. Katliam sırasında resmi olarak 111 kişi öldü 176 kişi yaralandı yalnız resmi olmayan beyanlara ve görgü tanıklarına göre ölü sayısı 500′e yakındır. Katliam sırasında gericiler ve faşistler tarafından hedef alınan kesim Maraş’ta yaşayan Aleviler ve sol görüşlü vatandaşlardır. Kadın, yaşlı, çocuk demeden katledilen onca insanın yanı sıra birçok kadın tecavüze maruz kalmış, hamile kadınların karınları deşilmiştir.

Olaylar 19 Aralık 1978′de sağ görüşlülerin gittiği Çiçek Sineması’na atılan dinamitin sol görüşlü vatandaşlar tarafından atıldığı iddaa edilerek (daha sonradan Ökkeş Şendiler taradından atıldığı öğrenildi - Ökkeş Kenger de daha sonradan soyadını Şendiler olarak değiştirerek Maraş milletvekili olmuştur) orada bulunanların ve sonrasında toplanan kalabalık CHP, TÖB-DER ve PTT binalarına saldıran gericiler okuldan eve dönmekte olan Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı iki sol görüşlü öğretmeni öldürdüler.

22 Aralıkta iki öğretmenin cenazesi kaldırılırken Devlet Hastanesi Başhekiminin “özel çabaları” ile cenazeler tam cuma namazı cemaati dağılırken hastaneden çıkarıldı. Cemaatin saldırısı üzerine cenaze korteji dağıldı. Ve cenazeler sahipsiz bi şekilde orta kaldı. Sonradan polisler tarafından devlet hastanesi morguna kaldırıldılar.

Cuma namazı sırasındaki vaazlar da Bağlarbaşı İmamı Mustafa Yıldız’ın yaptığı “Oruçla, hacla hacı olunmaz, bir Alevi öldüren beş kez hacca gitmiş gibi sevap kazanır.” şeklindeki açıklamaları faşistlerin, ülkücülerin ve gericilerin gerçek amaçlarının nasıl örtüştüğünü gösteriyor.

Bu olaylar sonrasında saldırgan gruplar alevilerin yoğun olarak bulunduğu mahallelere doğru saldırdılar ve önlerine çıkan insanları dövdüler. DİSK, TÖB-DER, Pol-DER, CHP, TİKP binalarına saldırdılar ve tahrip ettiler. Olaylar sırasında üç faşist de hayatını kaybetmiştir.

23 Aralık günü belediyeden yapılan anonsta “Dünkü olaylarda komünist ve Aleviler tarafından şehit edilen üç din kardeşimizin cenazesi kalkacaktır. Bütün din kardeşlerimiz buna katılsınlar, son görevlerini yapsınlar” denilmiş ve halkın kışkırtılmasına kimlerinde karıştığı gözler önüne serilmiştir. 19 Aralıktan öncesinden yapılan Alevi ve Sol görüşlü vatandaşların evlerinin işaretlenmiş olması hazırlıkların da ne kadar ciddi olduğunu bize gösteriyor.

İşaretli evlerin yakılmaya başlanmasından sonra insanlar diri diri yakılmış, kadınlar tecavüz edilmiş, hamile kadınlar çocukları ile öldürülmüş, ve Alevi ve solcular şişlenmiş, baltalanmış ve insanlık dışı eziyetlerle katledilmişlerdir.

Saldırganlar “Aleviler, diğer mahallelerde din kardeşlerimizi öldürüyorlar, kadınlarımıza saldırıyorlar” şeklindeki beyanlarla diğer sünni vatandaşları da kışkırtmışlardır. Olaylar sırasında polisler hiçbir müdahale etmezken asker de olayların son haddinde bazı vatandaşları saldırılardan kurtarmışlardır.

Olaylar ancak 25 Aralık’ta kontrol altına alınabilmiştir. Katliamda 111 kişi ölmüş binlerce kişi yaralanmış 552 ev 289 işyeri yıkılmış veya kullanılamayacak hale getirilmiştir. Sonrasında Maraş’ta yaşayan Alevilerin ve Solcuların %80′i resmi kayıt ve istatistiklere geçmesede göç etmiştirlerdir."



1 - Disco Crumble

2 - Dig While I Watch

3 - Classic Bath Approach


Yes Chef! - Thermal Bath Hotel

0 Kişi Yaladı :

Yorum Gönder

.

.

Öpücük