Ulrich Schnauss


ambient'ın dahi çocuğu Ulrich Schnauss, elektronik müziğin nelere kadir olabileceğini inanılmaz bir şekilde gösteren, Almanyalı bir elektronik müzisyeni.. her ne kadar adını böyle koysak da, kendisi elektronik dışındaki müziklerden de bol bol ilham alan bir müzisyen.. klasik müzikten ve özellikle de 90'ların gürültülü/gitarlı müzik akımı shoegaze'den oldukça etkilenmiş olması; müziğinin bu kadar zengin, gerek sound gerekse düzenleme/beste açısından başarılı, ve hissiyat olarak da derin olmasında önemli bir etken olsa gerek.. 2007'de çıkardığı son albümü Goodbye'da elektronik/ritmik öğelerden biraz uzaklaşmış olması, bu mucizevi sentezin getirdiği çeşitlilikten de uzaklaşma anlamına gelmiş olsa da benim için, yine de hissiyattan "yırtan" bir albümdü.. eh, ne de olsa, elektronik müziğin soğuk ve ruhsuz olmaya mahkum olduğu şeklindeki düşünceleri yıkan pek çok kişiden birisi de o.. bu arada, yeni albümünde ritmik altyapıları tekrar kucaklayacağını ve sözünü ettiğim "zenginleşme"ye tekrar geri döneceğini sezinliyorum ben kendisinin, umarım bu sezgilerimde yanılmam..

buraya koyacağım albümleri, Goodbye'dan önceki iki harika albüm, "Far Away Trains Passing By" ve "A Strangely Isolated Place".. Goodbye albümüyle Schnauss'da, müzikal olduğu kadar hissiyat açısından da bir değişim gözlemlemiştik: kendisinin yaşamış olduğu ve kimsenin farkına varmakta güçlük çekmeyeceği bir aşk acısıyla gelen bir melankoli vardı o albümde, isminden bile belli oluyordu albümün.. ondan önceki iki albümdeyse tam tersi bir coşku havası, bir vecd hakim.. sebepsiz bir mutluluğa gark olduğumu, pek çok kereler gözlerimden yaşlar geldiğini hatırlarım bu iki albümü dinlerken.. müziğin böylesine harika bir deneyim yaşatabileceğini tahmin edemezdim daha önceden.. ve bu halini daha çok seviyorum ben Ulrich Schnauss'un, umarım o melankoliden kurtulur da bizi yine mutluluktan havalara uçurmaya başlar yeni albümlerinde..


2001'deki debut "Far Away Trains Passing By", daha sonra yayınlanan ve en az albümün kendisi kadar başarılı olan bir bonus diske sahip.. sanki bir ikinci albüm gibidir o bonus disk, dolayısıyla es geçmemek lazımdır onu da.. (Slowdive'ın "Crazy For You"sunun leziz bir cover'ını da içeriyor ayrıca)..

Knuddelmaus
Between Us And Them
...Passing By
Blumenwiese Neben Autobahn
Nobody's Home
Molfsee

DWNLD

Bonus Disc:
Sunday Evening In Your Street
Suddenly The Trees Are Giving Way
Nothing Happens In June
As If You've Never Been Away
Crazy For You
Wherever You Are

DWNLD


2003'teki ikinci albüm "A Strangely Isolated Place", Schnauss'un elektronik-shoegaze olayını biraz daha iyi kıvırdığı, dolayısıyla öncekine göre biraz daha gürültülü ve fırtınalı bir albüm.. ayakları yerden kesen, uçurucu anlara sahip..

Gone Forever
On My Own
A Letter From Home
Monday - Paracetamol
Clear Day
Blumenthal
In All The Wrong Places
A Strangely Isolated Place

DWNLD

1 Kişi Yaladı :

Vaykorus | 15 Mayıs 2009 20:09

Harika!

Yorum Gönder

.

.

Öpücük